Een goede sollicitatiebrief schrijven, hoe doe je dat?

Bij solliciteren hoort een sollicitatiebrief. Maar hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? En wat maakt jouw brief onderscheidend? In dit artikel gaan we daar verder op in.

De sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief schrijven doe je met een doel. Je wilt namelijk jouw interesse kenbaar maken voor een (openstaande) vacature bij een bedrijf. In een sollicitatiebrief vertel je wie je bent, waarom je op een functie solliciteert en waarom jij de geschikte kandidaat bent. De sollicitatiebrief stuur je bij het solliciteren mee met je cv. Dit kan als apart document, maar ook als begeleidende tekst in je mail.

Hoe stel ik een sollicitatiebrief op?

De meest simpele manier om een sollicitatiebrief op te stellen is door een paar voorbeeldbrieven van internet te halen en daarmee aan de slag te gaan. Daarmee bedoelen we trouwens niet dat je alleen de naam en functie in een voorbeeldbrief aanpast. Een goede sollicitatiebrief is namelijk persoonlijk en creatief. Een voorbeeldbrief is dit (vaak) niet. Gebruik een voorbeeldbrief om inspiratie op te doen en om te kijken hoe een brief wordt opgebouwd. Maak de brief persoonlijk en authentiek door je eigen teksten te schrijven.

Voorbeeldbrief 

Hieronder vind je een voorbeeldbrief. Deze geeft een beetje een idee hoe een sollicitatiebrief eruit kan zien. We raden je aan om diverse voorbeeldbrieven te bekijken, zodat je kan kiezen welke briefstijl jou het meeste aanspreekt.

Voorbeeldbrief logistiek medewerker:

Geachte [heer/ mevrouw] [achternaam contactpersoon],

Met veel enthousiasme las ik de vacature van [FUNCTIE]. Ik heb ruime kennis en ervaring op het gebied van [kennisgebied] en zou graag bij uw organisatie aan de slag willen gaan.

Mijn passie voor logistiek is vroeg begonnen: vrachtverkeer op de weg vond ik als klein [jochie/ meisje] prachtig. Dit gevoel is nooit verdwenen. Toen ik op de leeftijd kwam om een studie te kiezen, was de keuze snel gemaakt: ik heb gekozen voor de opleiding van logistiek medewerker.

Na deze opleiding, ben ik gaan werken als loodsmedewerker bij een warehouse in [PLAATS]. In deze tijd heb ik diverse taken uitgevoerd, diverse certificaten behaald en heb ik veel ervaring opgedaan in dit vakgebied.

Een goede omgang en afhandeling van de producten is waar ik voor sta. Dat betekent voor mij dat deze met zorg worden behandeld, op tijd worden klaargezet voor vertrek uit ons magazijn, en onbeschadigd worden overgedragen aan de transportpartij. Het vergt nauwkeurigheid en aandacht om hiervoor te zorgen, en dat is hoe mijn werk zelf zou typeren. Daarnaast draag ik zorg voor een schone werkomgeving en controleer ik voorraad op afwijkingen (beschadigingen, aantallen).

Tot slot zoek ik verbetering in processen en denk ik graag mee met hoe zaken efficiënter kunnen. Daar heeft niet alleen uw organisatie profijt van, maar ook uw klanten. Mijn ervaring, kennis en ambitie maken mij de ideale kandidaat voor deze functie.

Ik hoop dat mijn brief aanleiding geeft voor een verdere kennismaking. Graag licht ik mijn motivatie verder toe in een persoonlijk gesprek met u.

In afwachting van uw reactie.

Met vriendelijke groet,

 

[Voornaam + achternaam]

Tips voor een goede sollicitatiebrief

Met een aangepaste voorbeeldbrief ben je er nog niet helemaal. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. We geven je een aantal tips:

Maak geen fouten in je brief

Fouten in je brief kunnen de reden zijn dat deze linea recta door de shredder gaat. Iemand die jouw brief leest en daar spelfouten in ziet staan, zal geneigd zijn om te denken dat je niet nauwkeurig bent of kan werken. Zonde, want de meeste fouten kun je voorkomen. Ben je niet sterk in het schrijven van een brief? Laat anderen dan jouw brief lezen en feedback geven. Gebruik daarnaast een spellingschecker om de meestvoorkomende fouten uit je brief te halen.

Opmaak

Een nette opmaak zorgt voor een mooi uiterlijk van je brief. Een sollicitatiebrief heeft doorgaans 1 lettertype in 1 lettergrootte. Gebruik dus niet meerdere soorten lettertypes, lettergroottes. Hanteer daarnaast hetzelfde aantal witregels tussen de alinea’s. Los van de inhoud van je brief, scoor je zo misschien al punten ten opzichte van je medesollicitanten.

Brieflengte

Houd je brief kort en bondig. Hoewel een lange brief laat zien dat je veel over jezelf te vertellen hebt, is het niet altijd effectief als je solliciteert. Recruiters hebben veel sollicitatiebrieven te verwerken en er is doorgaans weinig tijd om deze allemaal volledig door te nemen. Een lange sollicitatiebrief kan daarom afschrikken. Maak je brief bij voorkeur niet langer dan één pagina – tenzij specifiek anders aangegeven in de vacature.

Onderzoek het bedrijf waar je solliciteert

Weten bij wat voor bedrijf je solliciteert is belangrijk. Stel dat je als HR-medewerker solliciteert bij een hip E-commerce bedrijf, dan vergt dit een andere aanpak dan bij een grote financiële instelling. De één is informeel, de ander formeel. Dit verandert de aanpak: van hoe je brief in elkaar steekt (een meer persoonlijke vs zakelijke brief), tot hoe je gekleed gaat tijdens je sollicitatiegesprek. Kijk daarom goed rond op de website van het bedrijf en probeer daarnaast profielen te zoeken (op bijvoorbeeld LinkedIn) van mensen die er al werken. Zo krijg je een beeld van wat voor bedrijf het is en wat voor soort mensen er werken.

Check je e-mailadres

Je sollicitatiebrief komt binnen bij de recruiter en die ziet als afzender staan: johnnydegekste88@hotmail.com (dit is een voorbeeld). Dat kan vreemd overkomen. We raden je daarom aan om een neutraal e-mailadres te gebruiken om je sollicitatie te versturen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: [voornaam].[achternaam]@provider.nl. Verzin iets leuks. Tegenwoordig is het aanmaken van een Microsoft Live, of Google Gmail account zo geregeld en bovendien gratis.

Opslaan van je brief

We solliciteren vooral online. Dit kan zijn via de mail, via een persoonlijk bericht of een online sollicitatieformulier. Je wilt graag dat je brief eruitziet zoals je hem bedoeld hebt. Sla je brief daarom bij voorkeur op als Pdf-bestand. Zo blijft het uiterlijk van je brief behouden, ongeacht op welk apparaat deze wordt geopend. Verstuur je de brief als Word-document, dan heb je kans deze er anders uitziet bij het openen – door bijvoorbeeld tekstregels die verspringen. Sla daarnaast je brief op met een duidelijke bestandsnaam, zodat deze makkelijk terug te vinden is. Bijvoorbeeld als: voornaam-achternaam-functie.pdf. Sla je het bestand op als sollicitatiebrief.pdf, dan heb je kans dat er 43 andere brieven naar voren komen als iemand jouw brief probeert te vinden.

Je sollicitatiebrief versturen

Een e-mail bevat een (of meerdere) ontvanger(s), een onderwerp en een tekst. Het onderwerp van je e-mail moet duidelijk zijn. Geef in het onderwerp ook aan dat je bijlagen meestuurt. Gebruik bijvoorbeeld als onderwerp: Sollicitatie [functie] (cv + motivatiebrief). Vermeld in de aanhef van je e-mail de persoon naar wie je de sollicitatie verstuurt. Kies je ervoor om je sollicitatiebrief als bijlage te versturen, dan heb je ook een tekst nodig voor in je e-mail. Een lege e-mail met bijlagen is wat vreemd. Geef in dat geval in je e-mail aan dat je via deze weg graag wilt solliciteren voor de functie waarop je solliciteert. Verwijs de ontvanger naar je bijlagen voor verdere informatie. Sluit af met je naam en contactgegevens. 

Eenmaal verstuurd

Je hebt op verzenden gedrukt en de brief is verzonden. Er is geen weg meer terug. Het enige dat je kan doen is afwachten. Word je niet uitgenodigd voor een gesprek? Vraag dan feedback aan het bedrijf; vraag waarom je niet bent geselecteerd en of ze feedback willen geven over jouw brief. Deze feedback kun je namelijk gebruiken voor je toekomstige sollicitaties.

Ben je wel uitgenodigd? Gefeliciteerd!