Een cv; wat zet je daarin en hoe bouw je ‘m op?

Een cv is altijd handig; voor ons en voor de opdrachtgevers waar we je aan voorstellen nadat je bent ingeschreven bij ons. Maar wat als je geen cv hebt? Wij helpen je graag op weg bij het maken hiervan.

Goed om te weten is dat elk cv dezelfde opbouw heeft. Je hoeft dus niet zelf te verzinnen welke zaken er op je cv moeten staan. Doordat elk cv dezelfde opbouw heeft hebben werkgevers meteen de informatie die ze nodig hebben over jou.

Je begint altijd met je NAW gegevens. Je NAW gegevens zijn je naam, adres en woonplaats. Ter aanvulling noteer je ook je geboortedatum, geboorteplaats, nationaliteit en je contactgegevens zoals: je telefoonnummer en e-mailadres.

Vervolgens maak je een kopje werkervaring. Hier geef je aan waar je hebt gewerkt, in welke functie en wanneer je dit werk hebt uitgevoerd. Dit kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld: “2019-2020” of “jan. 2019 – jun. 2020”. Onze voorkeur gaat uit naar het laatste voorbeeld. Hierdoor krijgt de werkgever een beter beeld van hoe lang je in dienst bent geweest bij je vorige werkgever(s). Ook kun je bij je vorige banen een referentiepersoon noteren. Zo kan de werkgever, in overleg met jou, contact opnemen indien hij vragen heeft over jouw toenmalige functie.

Na je werkervaring beschrijf je welke opleiding(en) je hebt gedaan. Hierbij zet je de laatst afgeronde opleiding bovenaan en werk je ‘terug in de tijd’ het rijtje af tot en met uiterlijk je middelbare schooltijd. Probeer niet te ver terug de tijd in te gaan en noteer alleen relevante zaken. Voor een werkgever is het het bijvoorbeeld niet interessant op welke basisschool je hebt gezeten.

Heb je cursussen gevolgd en hier certificaten voor behaald? Of spreek je meerdere talen? Dan kun je een extra kopje maken op je cv met cursussen, talenkennis en/of computervaardigheden zodat je hier nog extra informatie over kwijt kan.

Extracurriculaire activiteiten, zoals een bestuursfunctie, sportieve prestaties, vrijwilligerswerk of stages (in het buitenland) kun ook op je cv vermelden indien dit relevant is voor de baan waarop je gaat solliciteren. Zorg er wel voor dat je alleen relevante informatie op je cv zet. Hoewel het waarschijnlijk een leuke herinnering is voor jou, heeft een werkgever er weinig aan dat je 20 jaar geleden een buitenlandstage hebt gedaan. Probeer daarin zelf te bepalen wat wel of niet relevant is en wees niet bang om informatie weg te laten. Mocht je het gevoel hebben dat het toch belangrijk is om te vermelden, belicht dit dan alsnog in het sollicitatiegesprek.

We hopen je met dit artikel op weg te hebben geholpen bij het maken van je cv. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.